Et Proteini

Protein çeşitleri, spor yapan insanların yaşam ve spor yapma şekline bağlı olarak farklı amaçlara hitabeder. Kas kütlemizi geliştirme yolunda ağırlık sporlarıyla ilgileniyorsak ve protein tozu kullanmanın faydalı olabileceğini düşünüyorsak kesinlikle bir uzman görüşüne danışmalıyız.Devamını Oku..

Bu kategori listesinde ürün yok.

Böylece hedefler ve vücut özelliklerine bağlı olarak tavsiyeler almak bizim yararımıza olur. Protein tozu çeşitleri, spor öncesi veya sonrası, sabah ya da akşam, fiziksel özellikler ve ulaşılması hedeflenen vücut şekline göre farklılıklar göstermektedir. Şimdi protein tozu türlerini tanıyalım.

Protein tozu çeşitlerinden olan et proteini ve onun hakkında bilinmesi gereken herşeye değinmeye çalıştık.

Et Proteini Nedir ?

Et proteini, ülkemizde yer edinmeye başladığı yıllarda daha çok Beef Protein adıyla tanınırdı. Araştırmalarımıza konu olan bu protein, toz halinde bulunur. Bu protein çeşidi, adından da anlaşılacağı gibi kırmızı etten elde edilen ve toz halinde piyasada bulunan son zamanların gözde ürünüdür. Genellikle sığır etinden üretilen bu toz proteinin whey proteinden farklı amino asit desteği sağlayabildiği doğrulanmıştır.

İçinde barındırdığı yüksek protein oranı nedeniyle, vücut gelişimi ile kırmızı et çok sıkı bir ilişkiye sahiptir. Halter sporu esnasında yırtılan kasların onarımını tükettiğimiz etlerdeki proteinlere bırakırız. Ancak bu esnada proteini ayrıştırılmış olarak almamız mümkün değildir. Daha fazla protein ile beslenmek için et tüketimi arttıkça yağ konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Sporcuların gönül rahatlığı ile et proteini edinebilmesi amacıyla et proteinlerinin üretilmesi söz konusu olmuştur.

Protein tozları düşünüldüğünde, et proteini son zamanlarda sporcuları ikilemde bırakmayı başarmıştır. Çünkü gelenekselleşmiş yüksek kullanım miktarına sahip olan whey proteinden daha fazla BCAA ve kreatin oranına sahiptir.  Ayrıca amino asit desteğindeki farkı yalnızca whey proteinle olan rekabetinde değil, tüm toz proteinlere karşı da bu farkını ortaya koymaktadır. Et proteini kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, tiamin, riboflavin, niasin, potasyum ve A, B6, B12, C vitamin desteği sağlayabilir. Farklı yapı ve amino asit desteğine sahip olmasından dolayı son zamanların en çok ele alınan ürünlerinden olmuştur.

Et Protein Tozu Nasıl Üretilir

Protein tozu piyasalarında kabul görmüş olan et proteinlerinin, üretildiği ülkenin tarım ya da hayvancılık bakanlığınca onaylanmış etlerden üretildiğini bilmekteyiz. Et önce kaynatılarak pişirilir ve sonra etteki protein hidrolize(ayrıştırma işlemi) edilir. Akabinde kolesterol ve  yağ ayrıştırılır. Ayrıştırma işleminden de çıkan karışımın içerisinde bulunan su buharlaştırıldıktan sonra protein saf hale yakın bir kıvama gelir. Son aşamada ise toz haline getirilerek paketlenir.

Et Proteininin Faydaları

                    Amino asit değerlerinde farklılığa sebep olabilir.

                    Kolesterol ve yağ değerleri, diğer protein tozlarına oranla daha düşük olduğu gözlemlenebilir.

                    Kırmızı etin saf proteinini vücudumuza sentezleyebilir.

                    Mineral ve vitamin açısından zengin bir kaynak olduğu bilinmektedir.

                    Bunlara ek olarak protein tozu ürünlerinin diğer özelliklerini de barındırmaktadır.

Et Proteini ve Whey Protein Farkları

                    Et proteininde, whey proteine oranla daha yüksek protein değerleri mevcuttur.

                    Et proteini sindirimi midede gerçekleştirirken, whey protein sindirimi bağırsaklarda gerçekleştirir. Böylece sporcuları olası şişkinlikten kurtarabilir.

                    Et proteinde, whey proteinin aksine laktoz ve glüten bulunmaz.

Et Proteini Tercih Sebepleri

                    Kırmızı etten elde edilen proteinlerin sporcunun protein ihtiyacını karşılamaya yönelik en yakın orana sahip olması mantıklı bir sebeptir.

                    Proteinin kas hücrelerine olan emiliminin daha hızlı sağlanması sporcuya makul gelebilir.

                    Besin değerlerinin yüksek olması onu cezbedici kılabiilir.

                    BCAA ve kreatin seviyelerinin yüksek olması, ağır bir spor programına sahip insanlarca daha çok tercih edilebilir.

                    Günümüze kadar üretilmiş olan tüm protein tozlarından farklı olması ve sporcuların farklı ürünleri ve tatları deneme isteği ciddi sebep olarak nitelendirilebilir.

Et Proteini Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

                     İlk olarak belirtilmesi gereken en önemli husus; bu protein tozu türünün diğerlerine nazaran daha yeni olmasına bağlı olarak, henüz az bilimsel deneylere konu olmasıdır. Bu yüzden seçimimizi yaparken ürün açıklamasını iyice okumalı ve değerlerini öğrenmeliyiz.

                    Toplam kalori ve protein miktarlarına göz atmakta fayda vardır.

                    Özellikle Türkiye' de satıcıların bilgi verme zorunluluğu dahilinde olsa da, içeriğinde domuz eti ya da yağının olup olmadığına göz atmalıyız.

                    Normal yaşam süren insanlarda nasıl ki fazla kırmızı et tüketimi kalp krizi vb gibi hastalıklara sebep olabiliyorsa, ağırlık sporuyla ilgilinenen insanların da tüketim miktarları konusunda deneyim kazanmaları ya da bir uzmana danışmaları gerektiğine inanıyoruz.

                    Ürün fiyatlarına bakılmaksızın yapacağımız alışveriş cebimizde sıkıntıya sebep olabilir. Etin kilosu ile doğru orantılı olarak et protein tozunun da fazla ekonomik olmayacağını söyleyebiliriz.

Et Proteini ve Olası Yan Etkileri

                    Bu tür ürünleri kullanırken, vücuttaki yeterli dağılım ve çözünmesini sağlaması için bol miktarda su tüketmeliyiz.

                     Henüz yeterli bilimsel çıkarımlara sahip olamadığı için hamilelik ve bebeğin anneden beslenmesi dönemlerinde kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.

                    Ağırlık sporu ya da ciddi destekler gerektiren sporla uğraşan insanlarca kullanımı tavsiye edilmektedir. Aksi halde normal yaşam kalitesini arttırmak için kullanılması rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Kampanyalardan anında haberdar olun!