Protein Tozu Nasıl Yapılır ?

Sporla ilgilenmeyen bir kişinin protein ihtiyacı kilosu kadardır. 80kg olan bir kişinin protein ihtiyacı 80g 'dır. Bu ihtiyacını doğal beslenme yoluyla tamamlanması gerekmektedir. Günlük olarak 80g protein almak çok zor bir şey değildir ancak kişinin yoğun bir antrenman yaptığını düşünürsek ihtiyacı artacağından, bu eksiğin kapatılması için protein tozu destekleri kullanılabilir.

Protein Tozunun Elde Edilmesi

Protein tozları son dönemlerde kullanımı çok yaygınlaşan protein kaynaklarıdır. Sağlıklı olmak için günlük protein ihtiyacımızı karşılamak zorundayız. Protein ihtiyacını besinlerden karşılamak tabi ki gerekli fakat karşılayamadığımız taktirde protein tozlarına başvurmamızda bir sakınca yoktur. Sporcu olun veya olmayın herkesin kullanabileceği besin destekleridir, çünkü herkesin proteine ihtiyacı var ve bu ihtiyacı minimum karbonhidratsız ve yağsız kaynaktan alınması kaliteli bir besin haline getirir. 

Protein tozları inek sütünden elde edilir ve whey, kazein olarak iki gruba ayrılır. Sütün içerisinde %70-80 kadar kazein proteini, %20-30 civarlarında ise whey proteini bulunmaktadır.

Vejetaryenlerin, veganların ve laktoz hassasiyeti olanların tüketimi için pirinç ve soyadan da protein üretimi yapılmaktadır ancak bu protein tozları amino asit profili olarak bir süt veya whey proteini kadar etkili olamamaktadır.

Whey Proteini

Whey protein sütten elde edilen bir protein çeşitidir. Emilimi çok hızlı ve etkili olan bu protein, içerdiği tüm amino asitler toparlanma sürecinizi oldukça hızlandırmaktadır. Protein sentezlenmesini hızlandırmak adına içerisine ekstradan BCAA eklenen whey proteinler, antrenman sonrası çok önemli bir yer tutmaktadır.

- İnek sütü tüm whey ve kazeinlerin üretildiği ana maddedir.

- Her gün inekler 2 veya 3 kez sağılarak yüksek kalitedeki süt elde edilir ve üretimin yapılacağı fabrikaya gönderilir.

- Sütler tesislere ilk geldiklerinde, içeriği hakkında daha detaylı bilgi almak adına testlere sokulurlar ve üretime uygun olup olmadığı tespit edilir.

- İnek sütünden yalnızca %20 oranında whey üretimi yapılabilmektedir ve bu üretimde peynir üretimi yapılırken olur.

- Rennet gibi bazı enzimler süte eklenir ve sütün ayrışması sağlanır.

- Ayrıştırma işleminden sonra ortaya çıkan katı kısımlar ise lor peyniridir.

- Ayrışan kaıt kısmından yani lordan peynir üretilir. Geriye kalan sıvı kısım ise whey proteini içermektedir.

- Whey proteini içeren bu sıvı kısım yüksek ısılarda pastörize edilerek kurutulur ve protein tozu elde edilir.

Whey Protein Filtreleme Yöntemleri

-Microfiltreleme (Microfiltration)

Bu üretim tekniğinde filtreler kullanılır. Filtreler mikro ve ultra adıyla geçebilir ve proteinin daha saf hale getirilmesi için kullanılır. Protein dışındaki katı kısımları fiziksel olarak filtreler.

-İyon Değişimi (Ion Exchange)

Bu teknik kullanılarak konsantre whey veya saf haldeki whey elde edilir. Üretilen protein tozu öncelikle değişim kulesine koyulur. Bu teknik tamamiyle kimyasal ayrıştırma yöntemleridir. Hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kullanılarak ayrıştırma yapılır. Diğer yöntemlerle kıyaslandığından daha ucuz bir yöntem olan iyon değişimi sırasında, amino asitlerin zarar görme ihtimalide vardır. En son işlem sonrası protein kurutulmak üzere başka bir bölüme alınır ve toz haline getirilir.

Nutripure Your Whey Protein 1000 G

Nutripure Your Whey Protein 1000 G

1,199.00TL 1,499.00TL

Nutripure Your Whey Protein 2000 G

Nutripure Your Whey Protein 2000 G

2,299.00TL 2,699.00TL

Nutripure Whey Classic 2000 Gr

Nutripure Whey Classic 2000 Gr

1,059.00TL 1,099.00TL

Nutripure Whey Classic 960 G

Nutripure Whey Classic 960 G

565.00TL 598.00TL

Nutrich Prorich Whey Protein 7000 Gr

Nutrich Prorich Whey Protein 7000 Gr

5,849.00TL 6,499.00TL

Nutripure Fitness Paketi 1

Nutripure Fitness Paketi 1

1,105.00TL 1,165.00TL

Nutripure Fitness Paketi 2

Nutripure Fitness Paketi 2

889.00TL 936.00TL

Nutripure Fitness Paketi 3

Nutripure Fitness Paketi 3

669.00TL 707.00TL

Nutripure Fitness Paketi 4

Nutripure Fitness Paketi 4

469.00TL 498.00TL

Nutripure Fitness Paketi 5

Nutripure Fitness Paketi 5

805.00TL 847.00TL

Nutripure Form Paketi 1

Nutripure Form Paketi 1

789.00TL 836.00TL

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 1

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 1

1,199.00TL 1,268.00TL

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 2

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 2

1,339.00TL 1,408.00TL

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 3

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 3

1,399.00TL 1,477.00TL

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 4

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 4

1,735.00TL 1,826.00TL

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 5

Nutripure Kas ve Hacim Paketi 5

1,545.00TL 1,627.00TL

 Whey Protein Çeşitleri

-Konsantre Whey Proteini (WPC)

Teknik olarak ultra filtreleme yöntemi kullanılır ve üretilen toz neredeyse piyasadaki tüm protein tozlarının içerisinde bulunmaktadır. Konsantre whey, filtreleme kalitesine göre %20-90 civarı protein ihtiva etmektedir. Proteinin dışında ki kısmı laktoz, mineral ve yağlardan ibarettir. Ürün etiketlerinde genel olarak WPC85 olarak geçmektedir.

-İzole Whey Proteini (WPI)

Protein tozları arasındaki en saf formdaki hali izole whey proteinidir. Filtreleme teknikleri kullanılarak yağ, laktoz ve karbonhidratları içerisinden tamamen ayrıştırılabilir. Bunca filtrelemeden sonra protein oranı %90-95'lere kadar çıkmaktadır. Ürün etiketlerinde adı WPI90 olarakta geçmektedir. Üretimi konsantre whey proteininden daha zor olduğundan dolayı daha pahalıdır ancak saf halde protein ihtiva etmektedir.

-Hidrolize Whey Proteini (WPH)

Konsantre veya izole whey proteinleri kullanılarak enzimatik hidroliz işlemleri gerçekleştirilir ve hdirolize whey proteini elde edilir. Hidrolize whey proteinin en büyük farkı içerisindeki peptit bağları önceden sindirme işlemine girmiş gibi ayrıştırılır ve hdrolize protein elde edilir. Peptit bağlarının bir kısmı parçalanan hidrolize whey, sindirim sistemimize girdiğinde çok hızlı bir şekilde sindirime uğramakta ve emilmektedir. Filtreleme işlemleri sırasında laktoz içeriği çıkarıldığından dolayı, laktoz hassasiyeti olan kişiler herhangi bir problem yaşamadan kullanabilirler. Hidrolize whey proteini, sportif amaçların dışında bebek mamaları ve medikal gıdaların içerisinde kullanılır ve çok daha fazla işlemden geçirildiği için fiyatı da biraz pahalıdır.

-Kazein Proteini Üretimi

Kazein üretiminde inek sütü kullanılmaktadır ve inek sütünün yaklaşık olarak %70-80 kadarı kazein proteinidir. Yüzlerce yıldır ayrı bir şekilde satılmak üzere ayrıştırılan kazein proteini, peynirinde çok önemli bir bileşenidir. Misel adındaki kazein molekülleri, kazein, kalsiyum ve fosforun bir araya gelmesiyle oluşurlar ve süte beyaz rengini veren bu moleküldür.

Kazein tüketimi çok önemlidir. Sporcu gıda takviyesi olmanın yanı sıra kazein, peynir üretimi, gıda maddelerine katkı maddesi olarak ve kibrit üretimlerinde yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Kazein, gıda takviyesi olarak sağladığı protein, kalsiyum, fosfor ve karbonhidratlarla iyi bir besin kaynağıdır.

Kazeinin uzun sürede sindirilmesine sebep olan durum asit karşısındaki tutumudur. Asit ile karşılaşan kazein proteinleri jel kıvamına gelir ve topaklaşır. Bu topakların sindirimi uzun sürdüğünden dolayı uzum zamana yayılmış etkili bir protein kaynağı olmasına sebeptir. Uzun sürede sindirilmesini bir avantaj gibi kullanan sporcular, gerek öğün aralarında gerekse yatmadan önce tüketerek saatlerce vücutlarına amino asit desteği sağlamış olurlar.

En Çok Tercih Edilen Protein Tozu Ürünleri İçin Bu Sayfayı İnceleyebilirsiniz.

Kampanyalardan anında haberdar olun!