Soya Proteininin Yararları Nelerdir?

Soya proteini bitkisel bir kaynaklı protein olması sebebiyle çok kez tartışma konusu olmuştur ancak soya proteini içerik olarak tam bir proteindir. Soya proteini sadece vejetaryen ve veganlar için üretilmemiştir, içeriğinde tüm amino asitleri içermesi sebebiyle herkes tarafından kullanılabilir ve kas gelişimini destekleyici anabolik etkileri bulunmaktadır.

Soya Proteini

Temel amino asitlerin tamamını dışarıdan almamız gerekmektedir çünkü doğal süreçlerle vücudumuz bunların üretimini yapamamaktadır. Sadece vejetaryenler için değil tüm insanlar için faydalıdır, içerisinde amino asitlerin tamamını bulundurmaktadır. Yumurta proteinine veya whey proteine karşı alerjisi olan veya hassasiyeti olan kişiler bu eksikliği tamamlamak adına soya proteinini kullanabilir. Soya proteini kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir ve çok düşük kalorilerle çok yüksek proteinleri sağlayabildiği için çok kişinin tercihleri arasındadır.


Soya Proteini Faydaları

-LDL Kolesterolünü Düşürür

FDA'nın 1999 yılında bir çok klinik deneyle tamamladığı araştırma sonucu günlük 4 porsiyon soya fasülyesi tüketimi sonucunda kötü kolesterolünüz %10 civarı düşmektedir. Üstelik kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterole herhangi bir etkide bulunmamaktadır. Soya proteini kötü kolesterolün plazma yapısını bozmaktadır.

-Et Proteini Yerine Tüketilebilir

Et proteini tüketmek yerine soya proteini tüketerek aynı etkiyi görebilirsiniz, üstelik gerçek etten alınacak yağ, kanınızdaki yağ seviyesini yükselteceğinden sürekli et tüketmek sizin için zararlı olabilir.

-Kalp Hastalıkları Riskini Düşürür

Yapılan bir çok araştırma sonucu kolesterolünüzdeki %1 lik bir düşüş, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi %2 düşürmektedir. Protein eksikliğinizi etten karşılamak istediğinizde beraberinde çok fazla yağ alırsınız ve kolesterolünüz yükselir. Bu sebeple soya proteini, et proteinine iyi bir alternatif durumundadır. Soya proteini ekstradan bir yağ artışı yapmadığı gibi kötü kolesterole saldırarak kandaki LDL seviyesini düşürmektedir. Hepsine ek olarak arterleri daraltarak kalp rahatsızlıkları oluşma riskini düşürmektedir.

Normal beslenmenize soyayı eklediğinizde zamanla damarlarınız güçlenir ve daha sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olursunuz. Doğal beslenmenizden şeker ve yağlarıda uzaklaştırarak soyanın oluşturduğu ortamı desteklemiş olursunuz.

-Meme Kanserine Karşı Korur

Soyanın çok sık tüketildiği uzak doğu ülkelerinde meme kanserinin görülme oranı çok düşüktür ve bu durum bir çok araştırmanın yapılmasına sebep olmuştur.

Soya üzerine yapılan araştırmada gerek Amerikadan gerekse Çinden bireyler üzerinde testler yapılmış ve günde 1-1,5 porsiyon kadar soya tüketimiyle meme kanseri görülme oranının %25-50 aralığında azalttığı gözlemlenmiştir.

Yüksek miktarda östrojen üreten ve soya tüketen bayanların meme kanseri görülme riskinin azaldığı görülmektedir. Ancak durum menopoz döneminde bir etki oluşturmadığı hatta bu dönemde fazla soya tüketmenin dezavantaj bile olduğu bilinmektedir.

Amerikan Kanser Cemiyeti soya proteinin kanseri azaltmaya etkisinin olduğu düşünülmektedir ancak kesin kanıt olmadığı için kesin doğruluğunu kabul etmemektedir.

-Menopoz Belirtilerini Azaltır

Menopoz dönemi öncesi ve sonrasında bir çok kadın ateş basması, gece terlemeleri gibi durumlar yaşamaktadır buna östrojen seviyelerinde ki düşüş sebep olmaktadır ve bu döenmlerde soya türevli besinler tüketmektedirler. Soya, pitoöstrojen adı verilen ve östrojene yakın bir özelliği bulunan bir maddeyi bulundurmaktadır ve bu pitoöstrojenler, menopoz dönemindeki yaşanılan rahatsızlıkların etkisini azaltmaktadır. Günlük tüketilebilecek 2 porsiyon kadar soya ile menopoz döneminde yaşanılacak ateş basmaları azalmış ve dönem etkileri giderilmiş olur.

- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Menopoz dönemindeki 50 kadın üzerinde yapılan bir deneyde4 ay boyunca her gün 70mg soya izoflavonu verilen kadınların, bağışıklık sistemi olan T hücrelerinde aktivasyon artmış ve bağışıklık sistemleri güçlenmiştir. Bu durum sadece kadınlara özgü değildir, soya izoflavonu tüketen her bireyde bir miktar bağışıklık sistemi güçlenir.

Hücreleri bağışıklık sisteminde çok önemli olan alyuvar hücrelerinin bir alt grubudur ve herhangi bir hastalık durumunda ilk etkiyi gösteren gruptur.

-Kemikleri Güçlendirir

Kadınlar için östrojen seviyelerinin azaldığı menopoz dönemlerinde, kemik erimesi yaşamaktadırlar ve bu etkiden korunmak için soya türevleri tüketmelidirler. Oluşan bu durumu engellemek için osteoporoz ilaçları kullandıklarında, uyluk kemiği kırılmaları yaşamaktadırlar. Bu ilaçların kullanım yoğunluğu arttığında ise kemikler sertleşmektedir ancak esnekliği kaybolmaktadır ve kolayca kırılabilmektedirler. Bu problemi ortadan kaldırmak içni bir çok kadın, doğal kalsiyum ve östrojen kaynağı olan soyayı kullanmaktadır.

Asyalı kadınlar diğer tüm kadınlardan daha fazla soya tüketmektedir ve menopoza bağlı kırıkların görülme oranı asyada daha düşüktür. Hala kanıtlanmış net bir durum olarak görülmese de soya size hem protein hem kalsiyum sağlayacaktır ve bu kemik sağlığınız için olumlu bir durumdur.

-Cildi Güzelleştirir

Yapılan bir çok araştırmanın sonucunda soya özütleri güzellik ürünlerine de eklenmiştir. Araştırmalar sonucu soyanın sadece sağlığa değil, cildimize de faydalarının olduğu görülmüştür. Kolajen üretimini arttıran soya, reseptörlere yapışarak cildin daha esnek görünmesini sağlamaktadır.

-Diğer Besinlerin Kullanımını İyilleştirir

Soya ve soya türevli maddelerde amino asitlerin tamamının olması sebebiyle diğer besinlerin sinidirim ve emilimlerini iyleştirir ve alınan etkiyi artırır.

Soya protein içeren besinler için "Soya Proteini İçeren Besin Kaynakları Nelerdir?" yardımcı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kampanyalardan anında haberdar olun!