Soya Proteini Nedir?

Soya proteini bitkisel kaynaklı bir protein çeşitidir. Whey protein kadar etkili olan soya proteini, emilim hızı farkı ve bir kaç farklılığın dışında whey proteine çok benzer. Birçok vejetaryen ve vegan kişinin çokça tercih ettiği bir protein çeşiti olan soya proteini, kaliteli protein kaynakları arasındadır.

Soya Proteini

Soya proteini hakkında ilk kullanıldığı dönemlerden itibaren çok asılsız bilgiler yayılmış ve alay konusu olmuştur. Hiç bir etkisinin olmadığı iddia edilen soya proteini, aslında çok kaliteli bir protein kaynağıdır. Bitkisel kaynaklı proteinlerin hiç bir etkisinin olmadığı söyleyen bir çok kişi, yapılan son araştırmalar ışığında soya proteinin de kaliteli olduğunu kabul etmişlerdir.

Soya Proteini Faydaları

Bitkisel kaynaklı olan soya proteini, soya fasülyesinden elde edilmektedir. Soya fasülyesi bulunduğu dönemden itibaren insanların temel protein kaynaklarından biri haline gelmiştir. Soya, vücudumuz için ihtiyaç duyulan tüm amino asitleri ve kalsiyum, demir,manganez, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, C vitamini ve B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminlerini içeren whey proteini kadar kaliteli bir çeşit proteindir.

Soya Fasülyesi bir insan için ihtiyaç duyulabilecek her şeyi içerisinde barındırmaktadır. Soya'nın %30’u karbonhidrat (bunun %15’i liftir), %38’i protein, %18’i yağ (bunun %85’i doymamış yağdır) ve %14’ü sudur. Asya kültüründe temel gıda maddelerinden biridir.

Soya ve whey proteinleri içerik olarak spor sonrası kullanıma çok uygun olan ve birbirinin eksiklerini tamamlayan proteinlerdir.  Whey proteinler içerdiği amino asit çeşitlerinden dolayı antrenman esnasında ihtiyaç duyabileceğimiz tüm içeriği bize sağlayabilir. Soya proteini ise yüksek miktarlarda glutamin ve arjinin içermektedir, antrenman sonrası kas kütlesinin toparlanması ve stres seviyemizin düşmesinde etkili bir içeriğe sahiptir.

- Soya proteini sindirilebilirlik açısından en yüksek değer olan 1.0 değerine sahiptir.

- Tansiyon ve kolesterol dengelenmesinde etkili olması sebebiyle, kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.

- Tüm amino asitleri içermektedir ve spor sonrası ihtiyaç duyabileceğiniz tüm içeriği size verebilir.

- Kötü kolesterolü düşürme etkisi bulunmaktadır ve Amerikan Kalp Derneği soya ve soya proteini tüketimini önermektedir.

- FDA'nın 1999 da yaptığı açıklamada günde 4 porsiyon kadar soya tüketimi LDL değerini %10 düşürmektedir.

- İçerdiği izoflavonlar sayesinde bir çok hastalık ve kanserden sizi korur ve bağışıklığınızı destekleyebilir.

- Kemik erimesi üzerindeki olumlu etkileri ve menopoz sonrası oluşan rahatsızlıkların belirtilerinin azalmasında etkili olabilir.

- Soya, hayvansal protein kaynaklarına göre daha uygun fiyatlı olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilmektedir.

- Kas gelişiminiz için ihtiyaç duyacağınız tüm içeriği sağladığı için gerek tek başına gerekse whey proteinle kombin edilerek kullanılabilir.

Soya proteinin faydaları ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz; Soya Proteinin Yararları Nelerdir?

Soya Proteini Nasıl Üretilir?

Gıda sektöründe veya besin destek sektöründe kullanılmak amacıyla soya proteini üretimi yapılırken soya fasülyeleri bazı aşamalardan geçmektedirler.

- Öncelikle soya fasülyeleri temizlenirler ardından soya taneleri çıkarılarak preslenir ve ince gevrekler şekline gelirler.

- Oluşan bu soya gevreklerinden soya yağı çıkarılır

- Ardından kalan soya gevrekleri kurutulur ve yağsız soya gevrekleri elde edilir

- Yağı çıkarılan bu soya gevrekleri, 3 ana maddenin temeli haline gelirler; soya proteini izolesi, soya proteini konsantresi ve dokulu soya proteini

Soya Proteini Çeşitleri

Soya protein çeşitleri olarak üç maddenin yapısını bulundurmaktadır. Bunlar;

1. İzole Soya Proteini

Soya proteini izoleleri aynı izole whey proteinlerdeki gibidir. Yağı çıkarılan soya gevrekleri bir alkali içerisinde eritilir, bu aşamada erimeyen lifler ayrılır. Ph seviyesi 7 ye getirilen gevrek tekrar eritilir ve kurutulması sağlanarak izole soya proteini tamamlanmış olur. Oluşan bu izole whey içeriği, sosis ve salam üretiminde kullanılmaktadır ve en çok rastlanılan küçülme ve ağırlık kaybetme problemlerini bu şekilde çözmektedirler. İzole soya proteinleri karbonhidrat içermezler ve protein değerleri %90 üzerindedir.

2. Konsantre Soya Proteini

Soya gevreklerinden yağ çıkarılma işlemi yapılırken aynı zamanda nemi çekilir ve arta kalan kısmı soya proteini konsantresi olarak paketlenir. Karbonhidrat içeren bu kısmı proteince de zengindir. Ortalama olarak %65 civarı protein içeriğine sahiptir. Emülsiyon özelliği bulunan konsantre soya proteini unlu mamullerde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

3. Tekstüre Soya Proteini

Tekstüre soya proteini, et çeşitlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Sucuk, salam, sosis,hamburger, köfte, tavuk burger ve yeniden şekillendirilen nugget gibi et ürünlerinde kullanılmaktadır. Tekstüre soya proteini, pişirilirken suyunu salan etlerden, bu suyu çekerek kendini salıp küçülmesini engellemek amacıyla kullanılır. Protein değeri düşük olan gıdaların kalitesini arttırmak veya yağ oranı yüksek gıdaların kalorisi düşürmek amacıyla kullanılan tesktüre soya proteini, tek başına da soya eti veya kıyması olarakta üretilebilir.

Soya Proteini Destekleyen Bazı Araştırmalar

Soya proteini hakkında çıkan bir çok asılsız iddiaların ardından bir çok araştırma yapıldı ve bu araştırmalar sonucu testosteronu düşürüp, östrojeni arttırdığı durumunun gerçek olmadığı kanıtlanmıştır.

Solae firmasının 2005 yılında yaptığı bir araştırmada 41 sporcu üzerinde testler yapıldı. Her gün sporculara 50g alınan 4 farklı çeşit protein verildi ve testler sonucu soya proteinine bağlı hormonlarda bir değişiklik olmadığı kanıtlandı. Alınan 4 tip proteininde kas gelişimini desteklediği ve herhangi bir olumsuz sonuca sebebiyet vermediği gözlemlendi .

Kampanyalardan anında haberdar olun!