İzole Protein Nedir ?

Son dönem sporcu olsun olmasın protein desteği kullanmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan izole whey proteini, içerdiği yüksek protein oranıyla da günlük ihtiyacınızı tamamlayamaya yardımcı olabilir. İzole whey proteini üretimi yapılırken içerisine herhangi bir katkı maddesi eklenme ihtiyacı kalmamaktadır çünkü proteinin %90 lık kısmı saf protein oluşturmaktadır.


İzole Whey Protein

İzole whey proteini çok saf olması sebebiyle sindirim ve emilimi çok yüksek bir çeşittir. İçerisinde bulunabilecek karbonhidratlar veya benzeri maddeler büyük moleküller olması sebebiyle proteinin sindirimini zorlaştırmaktadır ancak izole whey proteininde bu maddeler filtrelendiğinden dolayı sindirim ve emilim hızlıdır. İzole whey proteininde BCAA yüksek miktarda bulunmaktadır ve protein sentezlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir.

İzole proteinler yağ ve laktoz içermediğinden saf haldedirler ve laktoz hassasiyeti olan kişiler şişkinlik problemi yaşamadan kolaylıkla tüketebilirler. İçerdiği karbonhidrat ise çok düşük miktardadır ve genellikle aroma için eklenmektedir. Filtreleme yapılırken laktozun tamamı iyon değişimi aşamasında çıkarılmaktadır.

Diyet- definasyon döneminde olan sporcuların çok sık tercih ettiği izole proteinler çok düşük kalorilere sahiptir. İzole proteini her zaman kullanabilirsiniz, özellikle antrenman öncesi ve sonrası için çok uygundur. Hızlı bir şekilde emilebildiği için herhangi bir problem yaratmadan ihtiyaç duyacağınız desteği sağlar ve kas gelişiminizi hızlandırır.

İzole whey proteinleri lezzet olarak konsantreye göre daha iyidir ve akışkan bir formdadır.

İzole Protein Nasıl Üretilir?

Whey proteinine mikrofiltreleme, ultrafiltreleme ve iyon değişimi gibi teknikler kullanılarak izole,hidrolize ve konsantre whey üretimleri yapılmaktadır.

-İyon Değişimi

Bu teknik uygulanarak saf formdaki veya konsantre formdaki proteinin üretimi yapılır. İyon değişimi yönteminde protein kimyasal bir işleme tabii tutulur.hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kimyasalları kullanılarak saflaştırma yapılır. İyon değişimi yöntemi diğer tekniklere göre daha uygun fiyatlı ancak riskli bir yöntemdir, proteinin kalitesi düşebilir. Protein saflaştırıldığında kurutma işlemleri yapılır ve paketlenir.

-Mikro Filtreleme

Mikroskobik filtreler kullanılarak protein dışındaki her madde fiziksel olarak süzülmektedir. Kullanılan filtrelerin çeşitine göre mikrofiltreleme veya ultrafiltreleme adını almaktadır ve protein saflaştırılmaktadır.

İzole Protein Kullanımı

Yoğun bir çalışma sonrası vücudumuz çok hızlı bir şekilde beslenmelidir. Kaslar ihtiyaç duyduğu amino asite ulaşamadıklarında katabolik etkiye girerler ve yıkım başlar. Vücudu bu duruma sokmamak için antrenman sonrası hızlı bir şekilde kasları beslemek önemlidir. İzole whey proteini işte bu kısımda devreye giriyor, izole proteinler saf bir halde olduklarından çok hızlı bir şekilde sindirime uğramakta ve emilmektedirler.

İzole protein, protein barlarıi bebek mamaları, süt ürünleri ve hızlı atıştırmalıkların bir çoğunda besin değerini arttırmak için bulunmaktadır.

Protein Tozu Seçimi

Antrenman sonrası kaslarınız hızlı bir şekilde beslenmelidir. Kasların ihtiyaç duyduğu anda amino asit ulaşamaması kas toparlanması için olumsuz bir durumdur. Kasları hızlı bir şekilde beslemek doğal beslenmeyle mümkün olamayacak kadar zor bir durumdur. Spor sonrası et veya tavuk yendiğinde sindirimi ve emilimi çok uzun süreceğinden bize bu nokta da fayda sağlayamamaktadırlar. Bu noktada tercihimiz whey proteinler olmalıdır, whey protein saf halde olması sebebiyle anlık ihtiyacımızı karşılamakta bire birdir.

Diğer bir nokta ise biyolojik değer ölçütüdür. Whey proteinlerin biyolojik değerleri oldukça yüksektir. Biyolojik değerin yüksek olması demek tüketilen besinin neredeyse tamamının emilmesi anlamına gelmektedir ve içerdiği amino asitlerin oldukça yüksek bir seviyede olduğunu göstermektedir. Whey proteinin ise biyolojik değeri oldukça yüksektir ve bu anlamda vücudumuz için harika birer protein kaynaklarıdır.

Konsantre Whey ile İzole Whey Arasındaki Farklar

.Laktoz hassasiyeti olan kişiler için izole protein kullanıma uygundur.

.İzole proteinler çok daha fazla işlemden geçtikleri için kosantre whey proteinlere göre daha pahalıdırlar.

.İzole proteinler çok daha fazla saflaştırma işleminden geçtiği için protein değerleri konsantre whey'lere göre daha yüksektir.

.Protein tercihi yapma aşamasına geldiniz ve yağ,karbonhidrat değerleri çok daha düşük bir protein tozu arıyorsanız, tercihiniz izole proteinden yana olmalıdır.

.Proteinin izole edilmesi sırasında bir çok bağışıklık sistemini güçlendiren maddedin kaybolduğu ve konsantre wheyin bu açıdan daha yararlı olduğu üstüne görüşlerde vardır.

.Uzun bir zamana yayıldığında hangi proteinin kullanıldığının bir önemi yoktur, whey proteinlerin tamamı kas gelişimini destekleyecektir.

.Vücudunuzu sürekli anabolik bir durumda tutmak ve kas gelişiminizi maksimum seviyeye çıkarmak için 3-4 saatte bir 25-45g arası bir protein kullanmanız sizin için iyi olacaktır.

Kampanyalardan anında haberdar olun!