MARKALAR
Aroma
Etken Maddeler
Fiyat
Hedef
Özellikler
Seviye
Spor
Yaş Aralığı

Glutamin

Antrenmanlar esnasında vücut tarafından bolca kullanılan ve spor sonrasında eksikliği sebebiyle kuvvette azalmaya neden olan amino asit glutamin'dir. Vücut tarafından üretilebilir ama aktif spor yapan bireyler tarafından depoları çok çabuk boşalabildiği için dışarıdan alınmasında fayda vardır.
Devamını Oku..


Gösterilen: 1 ile 24 arası, toplam: 32 (2 Sayfa)

Glutamin Nedir?

Vücut tarafından üretilebilen bu amino asit, insan iskeletinde bulunan kasların ortalama %61' ini oluşturur. Glutamin kasların dışında; böbreklerde, akciğerde, beyinde, karaciğer ve kalpte de bulunur. İnsan bedeninin büyük bir bölümünde kullanılan bu amino asitin vücutta üretilmesi çok doğaldır. Ancak bazı durumlarda, böylesine fazla bir kullanımın desteklenmesi gerekebilir. Glutamin kullanımının vücutta arttığı hallerde dışarıdan besin ya da supplement yoluyla alınması kaçınılmaz olmaktadır. Ağır spor yapan insanlardaki glutamin ihtiyacının artması neticesinde, supplement olarak vücuta glutamin girmesi daha yararlı olabilir. Çünkü vücut glutamin dengesini ortalama olarak 6 günde eski haline getirebilmektedir. Bu sebeple bir hızlandırıcının etkisi şarttır. Glutamin süt, yoğurt, lahana, ıspanak, tavuk eti, balık eti, buğday gibi yiyeceklerde bol bulunur. Normal yaşam süren insanlar için bu besinlerdeki glutamin yeterli olabilir. Glutamin, protein sentezine yardımcı olarak kas gelişimini tetikleyen önemli bir amino asittir. Oransal olarak bakıldığı zaman vücuttaki yeri önemli derecede olan bu amino asitin ortalama %19' u nitrojendir. Bu oran enerjinin yakılmasında ve hızlı bir şekilde vücutta kullanılmasında etkin rol oynamaktadır.

Glutamin Ne İşe Yarar? 

Glutamin protein sentezlemenmesinde ve proteinin kırılmasında etkin rol oynar. Özellikle ağır bir spor sonrasında vücutta yarıya inen glutamin miktarlarının etkisi belirgin bir şekilde görülebilir. Çünkü glütamin varlığı sayesinde bedenimiz yorgunluk safhasını çabuk ve etkisiz atlatabilir. Spor sonrası kas yıkımına karşı önlem alan bu amino asit sayesinde kas onarımı da hızla başlayabilir. Yabancı bir devlette yapılan araştırmaya göre, egzersiz öncesi glutamin alımının bikarbonat seviyelerini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu ağır antrenman kaynaklı laktik asit ağrılarının azalabilmesi demektir. Bu da sporcunun daha fazla set ya da set sonu eklemeleri yapabileceği anlamına gelmektedir. Ortalama 2 gr kadar glutamin alımının 90 dk süresince bikarbonat seviyelerinde artış olduğu gözlenmiştir.

Glutaminin Faydaları

                    Kasların iyileşme sürecinde etkili olabilir.

                    Bağışıklık sistemine destek olabilir.

                    Büyüme hormonu salgılamasında rol alabilir.

                    Yoğun ve uzun antrenmanlarda sporculara destek olabilir.

                    Nitrojen salgılama yoluyla protein sentezini tetikleyebilir.

                    Şeker tüketimi ve açlık hissayatını azaltabilir.

                    Kan şekerinde meydana gelebilecek dengesizliği düzenleyebilir.

Glutamin Kullanımı

Glutamin takviyesi kullanımı amaca göre değişiklik gösterebilir. Glutamin kullanım ayrıntılarına değinmeden önce, whey protein ile birlikte kullanımın olumlu etkide sonuçlar verebileceğini söylemek isteriz.

Zayıflama Amaçlı Kullanım: Uyumadan önce 5 gr kadar ve spordan ortalama 2-3 saat önce 5 gr kadar kullanım yeterli olacaktır. Böylece büyüme hormonu tetiklenir ve yağ yakımı hızlanmış olur.

Kilo Koruma Amaçlı Kullanım: Hacim kazanma ya da kilo verme gibi bir amaç olmadığı takdirde; spor öncesi ve sonrasında 5' er gr glutamin alınmalıdır. Ayrıca spor yapılmayan her gün için 5 gr glutamin alınabilir.

Hacim Kazanma Amaçlı Ağır Spor ile Birlikte Kullanım: Spor öncesi ve sonrasında 10' ar gr glutamin alınmalıdır. Ayrıca spor yapılmayan her gün için 10 gr glutamin alınabilir.

** Glutamin kullanımı açısından en doğru miktarın günlük 5 gr, en doğru zamanın da spor sonrası olduğu bazı kaynaklar tarafından tespit edilmiştir. Bu kullanım miktarı ve zamanı ile ilgili olarak, doktor ve uzmanınızla görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Glutamin ve Sporcu Performansı

Susuzluk giderici olarak da kullanılabilen glutamin performansı da artırabilir. Buna ilişkin olarak yapılan bir araştırmada sporcunun performansında artış gözlenmiştir. Ayrıca glutaminin, su ve elektrolit içeren içeceklerle birleştirildiği zaman vücuttaki emilimin arttığı tespit edilmiştir.

Glutamin ve BCAA Farkları

                    Glutaminin etki alanı kas yapısını korumak ve onarmak iken BCAA' nın etki alanı ise kas inşa etmektir.

                    Glutamin spor sonrası amaca hizmet ederken, BCAA daha çok spor esnasında kasa hizmet eder.

                    Glutaminin kullanım amacı daha çok sahip olunan kas kütlesinin korunmasıdır. BCAA' nın kullanım amacı ise daha çok kas kütlesinin arttırılmasıdır.

                    Glutamin kas ağrılarını aza indirgeyerek katabolik etkiyi azaltır. BCAA ise katabolizme giren kasların onarım aşamasına geçmesine yardımcı olabilir.

Glutamin ve Olası Yan Etkileri

                    Uzman tarafından önerilen dozların üzerine çıkılmaması gerekmektedir.

                    Glutaminin amonyak ile bağıntılı olmasından yola çıkarak, böbrek ya da karaciğer rahatsızlığı olanların kullanımı tavsiye edilmez.

                    Glutamin kullanımının bol su ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizmek gereklidir.

                    Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların kullanımına ilişkin, doktor tavsiyesi almalarını öneriyoruz.

Kampanyalardan anında haberdar olun!