DV ve RDA Nedir ve Farkları Nelerdir ?

İthal olan ve gıda olan her ürünün üzerinde gramajından , içerik değerlerine bir çok ibare bulunmaktadır. Bu bölümde DV% ve RDA% değerlerinide göreceksiniz. Bu yazıda bu değerlerin ne olduğu hakkında bilgilendirme yapacağız.

DV

DV( Daily Value) olarak adlandırılan ve FDA(U.S. Food and Drug Administration)'nın oluşturduğu bir sistemdir. Bu sistemde yaş,boy veya kilo gibi değerlerin önemi yoktur. Bu değer günlük beslenmenin ne kadarını karşıladığı ile alakalı bir değerdir.

RDA

RDA(Recommended Dietary) olarak adlandırılan değer ise gün içerisinde hareketsiz bir insanın tüketmesi gereken gıdayı tavsiye eden bir sistemdir. RDA ise yaş, boy ve kilo gibi opsiyonları kapsayan bir değer olması sebebiyle kişiden kişiye değişmektedir. FDA bundan dolayı 5500 kalori alan , spor yapan ve 20/40 yaşları arasındaki bir erkeği baz alarak üstüne RDA değerini yazmaktadır.

Bazı DV% veya RDA% rakamları %100'ün üzerindedir, bunun bir kaç sebebi vardır.

1. Beslenme konusu çok kapsamlı bir konudur ve ne kadar rakamlarla yaklaşsak da hiç bir zaman tam tüketmemiz gereken değerler verilememekte.

2. Ortalama beslenme ile en iyi beslenme arasında büyük fark vardır, verilen değerler ortalama bir beslenme olması sebebiyle farklılık göstermektedir. Günlük alınması gereken D vitaminini kıyasla örnek verilirse;

- Institute of Medicine (Ulusal Sağlık Enstiütüsü): 600 – 800 IU

- Dr. Andrew Weil(Amerika’nın en tanınmış Beslenme Uzmanı Doktorlarından): 2.000 IU

- US FDA (Amerikan Gıda ve Kontrol Müdürlüğü: 400 IU

- Health Canada (Kanada Sağlık Örgütü): 600 – 800 IU

- D Vitamini Kurulu: 5.000 IU

- Dr. Mehmet Öz (Amerika’nın en tanınmış Doktorlarından): 1.000 IU 

Kampanyalardan anında haberdar olun!